FotoholicElle

Direktlänk till inlägg 15 februari 2012

En välbehövd debatt

Av Ellinor Innala Nilsson - 15 februari 2012 09:02

Det händer då och då att man häpnar över saker man hör på nyheterna, artiklar man läser eller information på nätet. Det händer allt oftare. Tankar om hur vi lever i Sverige skapar debatt. Vilket är bra!

Det jag främst tänker på idag är polisens arbete med att utreda brott. Till saken hör att min bästa väns lillasyster Lina 19år,  utsattes för våldtäktsförsök, gick till polisen... som avskev ärendet samma dag! Detta trotts att Lina hade namn på FEM vittnen! Polisen brydde sig inte ens om att ringa, ta in vittnena på förhör eller utreda på något vis!

Lina är dock en tursam tjej.. för hon har en pappa som är envis och som vet hur man letar rätt på information då han själv arbetar inom socialtjänsten. Och mycket riktigt letade han rätt på namnet på förövaren.. för att snart få veta att utredningen som sagt var nerlagd.. Efter att ha lämnat den nya informationen till polisen togs utredningen upp på nytt..

Gärningsmannen dömdes till 10månaders fängelse! Även om domen är överklagad och den inte vunnit laga kraft än så kan man se ett uppenbart fel i hela processen. Han ansågs skyldig av tingsrätten, så skyldig att han dömdes till fängelse. Men det tyckte inte polisen var värt att utreda?!


Är det verkligen polisens sak att sätta en prognos för hur det kommer bli en fällande dom eller inte? Är inte det äklagare och domstols sak att göra? Och för att åklagare och ska kunna lägga en rättvis bedömning om ett åtal ska väckas så måste en grun dlig utredning göras.

Klart att prognosen ser dålig ut om polisens inte ens pratar med vittnena! Vem som helst kan väl göra det jobbet, att ta emot en anmälan och sen skita i det! Poliser och åklagare har väl ändå skyldigheter? Att utreda, göra sitt yttersta och ta varje offer på allvar?!


Denna debatt som nu ryker hett runt oss har vuxit på bara en dag. Tidningen HD har skrivit diverse artiklar om Lina och hennes pappa Karl Andersson och gjort intervjuer med de som är ansvariga för utredningen. Sydnytt och Rapport har visat reportage om det på nyheterna igår. Idag ska Lina vara med i "Blåljus", webbtv på HD.se.

Till och med Leif GW Persson har utalat sig om fallet och hur polisens arbete inte fungerar. Spridning av alla klipp och artiklar har haft en väldig  fart på bland annat facebook. Och fortsätt! Dela allt, diskutera, håll debatten öppen, och gör skillnad. Det är precis denna sorten debatt som behövs för att skapa förändring. Det får inte gå till som det gör, att utredningar läggs ner utan anledning, sådana fel är oacceptabela! Det ska inte behövas att ha en pappa som tar tag i det!


Till slut vill jag bara säg till Lina och hennes pappa att, Wow! What dosent kill you only makes u stronger! Lina du är en sån förebild för alla tjejer där ute som inte orkat ta tag i det, som fått ett brev i lådan om att brott inte kan strykas. Du är en fighter och vi behöver fler sådana! För att förhoppningsvis skapa förändring i vårt rättsväsende och i det polisiära arbetet. Och till Kalle, ta vara på den fantastiska envisheten och fortsätt skapa rättvisa! Jag förstår klart varifrån döttrarna Andersson får sin styrka ifrån, både från dig och deras mamma!


Kolla klippet! Dela de de gärna vidare, det behövs! <3


http://svtplay.se/v/2709649/sydnytt/pappa_till_brottsoffer_gjorde_polisens_jobb?sb%2Ck103352%2C1%2Cf%2C-1


http://hd.se/skane/2012/02/14/polisen-la-ner-linas-direkt/

http://hd.se/skane/2012/02/14/polisen-forsvarar-sitt-beslut/

http://hd.se/skane/2012/02/14/tragiskt-det-ska-kravas-kontakter/

http://hd.se/skane/2012/02/15/darfor-laggs-sa-manga-ner/

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ellinor Innala Nilsson - 23 maj 2013 20:46

Jag hugger i sten och jag tror att jag sakta börjar se en kontur.   Jag är ingen stressig människa. Ingen jäktig person. Jag tar det mesta med ro, är lugn och känner mina fötter mot jorden. Men ibland kan jag känna av den där känslan. Det ...

Av Ellinor Innala Nilsson - 18 maj 2013 18:07


Oj vilken härlig lördag detta är. Den börjar med sovmorgon och en nyttig brunch på det bestående av havrepannkakor med jordgubbar och jordnötssmör :) Sen städning, lite solande i trädgården och en löprunda i det härliga vädret. Dessutom har jag...

Av Ellinor Innala Nilsson - 9 maj 2013 19:32

Liten och oskuldsfull och älskas av så många.   Det är väl så det är. En så liten människa ryms i en så stor famn av kärlek. Det är aldrig långt till ett leende. Aldrig svårt att skratta. Tänk att en så liten person kan få så många av oss v...

Av Ellinor Innala Nilsson - 23 april 2013 20:06

I hear the train a comin'It's rolling round the bendAnd I ain't seen the sunshine since I don't know when,I'm stuck in Folsom prison, and time keeps draggin' onBut that train keeps a rollin' on down to San Antone..When I was just a baby my mama told ...

Av Ellinor Innala Nilsson - 29 mars 2013 19:01

Ur högtalarna strömmar Lars Winnerbäck sånger. Han sjunger om vårens varma vindar. Han sjunger om självuppfyllande, om att göra det omöjliga möjligt. Jag sitter på ett mörkt kontor, med raggsocker och en kopp te som för länge sedan svalnat och ...

Ovido - Quiz & Flashcards